Jouw browser ondersteunt niet de vereiste technologie om deze website te bekijken. Upgrade nu.

0
Ornitologiae, hoc est de avibus historiae, Libri XI - Ulisse Aldrovandi

Ornitologiae, hoc est de avibus historiae, Libri XI

Ulisse Aldrovandi

(1522-1605)

Ulisse Aldrovandi studeerde geneeskunde aan de universiteit van zijn geboortestad Bologna. Hij werd er professor filosofie en natuurlijke geschiedenis. Op zijn vraag legde de universiteit een botanische tuin aan. Zelf bracht hij een beroemde verzameling natuurhistorische objecten bij elkaar.

Deze encyclopedie wordt beschouwd als de laatste in de renaissancetraditie: omvangrijk, maar niet bijzonder systematisch en met veel aandacht voor bijzondere exemplaren. Tijdens zijn leven publiceerde Aldrovandi drie boeken over vogels en één over insecten. Na zijn dood werden die publicaties nog aangevuld.

In de tentoonstelling ligt het boek open op een pagina met twee papegaaien, de Psittacus Cinereus en de Psittaccus Eritroleucos. Die twee inmiddels uitgestorven papegaaiensoorten werden nog tot in de achttiende eeuw vermeld, bijvoorbeeld door John Hill in zijn A General Natural History Or New and Accurate Description of the Animals (London, Osborne 1748-1752). Volgens zijn beschrijving hadden deze papegaaien een overwegend grijs verenkleed met rode accenten aan de vleugels en de romp en sluiten ze aan bij de Psittaccus Erithacus of de grijze roodstaartpapegaai.


Uit de collectie van het Museum Plantin-Moretus / Prentenkabinet, Antwerpen