Jouw browser ondersteunt niet de vereiste technologie om deze website te bekijken. Upgrade nu.

18
De Heilige Christoffel draagt het Jezuskind - Joachim Patinir

De Heilige Christoffel draagt het Jezuskind

Joachim Patinir

(Bouvignes? 1475/80 – Antwerpen 1515/24)

Joachim Patinir was afkomstig uit de streek van Dinant. Vermoedelijk kreeg hij zijn opleiding in Brugge, in het atelier van Gerard David. Nadien werd hij lid van het Antwerpse Sint-Lucasgilde. In de zestiende eeuw specialiseerden veel schilders zich in een bepaald genre. Patinir was de eerste echte landschapschilder in de Nederlanden. Albrecht Dürer noemde hem ‘der gut landschaft maler’. Het is de eerste vermelding van het woord ‘landschap’ in de Duitse taal.
Heel wat schilders hebben de middeleeuwse noodheilige Christoffel of Christophorus in beeld gebracht. In de vroege zestiende eeuw geloofde een groot deel van de bevolking dat het kwade werd geweerd door de beeltenis van deze mythische reus te zien. Hij gold als patroonheilige voor reizigers, veermannen, schippers en zeelieden. Mensen geloofden dat ze niet kon sterven op de dag dat ze zijn afbeelding aanschouwden. In de late middeleeuwen en de vroege renaissance werd hij op marktpleinen en in kerken levensgroot afgebeeld.
Net zoals Massijs heeft Patinir deze heilige in een schitterend landschap geplaatst. Christoffel is in Patinirs werk niet meer dominant. Het landschap overheerst op het religieuze tafereel. Patinir schilderde vaak in vogelperspectief. Dat gaf hem de gelegenheid om het landschap, in al zijn aspecten, tot aan de horizon te ontvouwen en het religieuze element tot een minimum te herleiden.

Uit de collectie van het Rockoxhuis.