Jouw browser ondersteunt niet de vereiste technologie om deze website te bekijken. Upgrade nu.

Dit is één van de twee vriendenboekjes in de tentoonstelling die toebehoorden aan een dame. De trotse eigenares was de Brusselse Martha Fogelwayder, dochter van Charles Fogelwayder, schatbewaarder van de stad Brussel. Fogelwayder zou als schout ook verantwoordelijk geweest zijn voor de handhaving van de openbare orde in het stadje Lier in 1595. Martha’s broer, Johan Baptist, was schepen in Brussel in 1626. Dit boekje gunt ons een blik op de vriendenkring van een dame uit de Brusselse jeunesse dorée. Haar kennissen schreven vooral in het Frans, maar uitzonderlijk ook in het Italiaans en het Spaans, waarbij ze vaak alluderen op de liefde. Hun dedicatio’s zijn vergezeld van fraaie emblematische en mythologische afbeeldingen, van wapens of van beeldmerkjes met florale versieringen.

Als huwbare dame liet Martha zich vooral omringen door familieleden en een uitgebreide vriendenkring. Zeker tot in 1635, toen ze in de Brusselse Sint-Goedelekerk trouwde met Joseph de la Borda. De bijdragen in haar boekje komen niet van studenten, zoals vaak in de andere boekjes, maar van familieleden en vrienden. Slechts enkelen zijn enigszins te identificeren. Vooreerst Philippe van Reynegom, waarschijnlijk Martha’s neef. Hij bekleedde achtereenvolgens het ambt van schepen, burgemeester en schatbewaarder van de stad Mechelen. Martha’s vader en broer hadden vergelijkbare functies. Dat Martha zich bewoog binnen een milieu van gelijkgezinden en vooral van verwanten blijkt duidelijk uit haar boekje.
Eigenaar: Martha Fogelwayder
Periode: Opdrachten gedateerd van 1626 tot 1634
Materiaal: Manuscript op papier, originele fluwelen stofband met passementwerk en borduurwerk in goud- en zilverdraad met de initialen van de eigenares, zilveren hoekverstevigingen
Collectie: Bibliotheca Schepperiana, Hemiksem
Lees meer